miercuri, 3 martie 2010

Unirea Urziceni, ai auzit de human resources?
Proprietarul unei mori din Bărăgan angajează un manager nou. Fără mari investiţii, cu salariaţi plătiţi la acelaşi nivel (sau chiar mai slab) comparativ cu alte unităţi similare din România, managerul face minuni. În numai 3 ani, făina produsă în Bărăgan ajunge să se bată pe piaţă cu produse occidentale avînd în spate zeci de ani de tradiţie. În conturile proprietarului morii intră circa 10 milioane de euro, bani pe care alţi oameni de afaceri din branşă nu-i adună toată viaţa. Într-o zi, managerul anunţă că vrea să plece pentru că i s-a oferit un job în Rusia, pe un salariu mai mare. Proprietarul zice "bine, la revedere". Şi cu asta, basta. Nimeni nu află de ce s-au despărţit, totul rămîne învăluit în tăcere şi confuzie.
Povestea de mai sus (ficţiune, ca orice poveste) poate fi asemuită cu cele întîmplate la clubul de fotbal Unirea Urziceni. Antrenorul Dan Petrescu a preluat echipa cvasi-necunoscută, a cîştigat campionatul României, a bătut Sevilla şi Glasgow Rangers în Liga Campionilor, apoi s-a dus să antreneze pe Kuban Krasnodar, din liga a doua a Rusiei. A renunţat să dea piept cu Liverpool pentru a pregăti meciuri cu Volga Nijnii Novgorod şi Dinamo St. Petersburg. Poate că Dan Petrescu nu a avut niciun conflict cu Dumitru Bucşaru, proprietarul Unirii, sau cu directorul sportiv Mihai Stoica, şi s-a mutat la Kuban pur şi simplu pentru bani. Dar faptul că a fost lăsat să plece cu atîta uşurinţă ridică un mare semn de întrebare. În statele dezvoltate, termenul de "human resources" defineşte mai mult decît un departament dintr-o multinaţională. E o întreagă ştiinţă, o disciplină. Se scriu cărţi, se organizează conferinţe, se cheltuiesc mulţi bani pentru strategii de perfecţionare, stimulare, menţinere a angajaţilor.
La noi, acţionarul principal se desparte de omul care i-a umflat conturile în doi timpi şi trei mişcări. Şi fără să dea niciun fel de explicaţii pentru public, în condiţiile în care Unirea Urziceni a depăşit statutul de echipă oarecare, reuşind să cîştige simpatia multor români, ca dovadă numărul mare de spectatori la meciurile internaţionale. Un semn de infantilism în business.
sursa: www.dailybusiness.ro

2 comentarii:

constructii cluj spunea...

asta e adevarull.. si doare...

Anonim spunea...

Voi recomanda oricui caută împrumut de afaceri către Le_Meridian, m-au ajutat cu un împrumut de patru milioane USD pentru a-mi începe afacerea de quilting și a fost rapid Când am obținut un împrumut de la ei, a fost surprinzător de ușor de lucrat cu ei. Ele pot finanța până la suma de 500,000,000.00 de dolari (cinci sute de milioane de dolari) în orice regiune a lumii, atâta timp cât există 1,9% ROI pot fi garantate pentru proiecte. Procesul a fost rapid și sigur. A fost cu siguranță o experiență pozitivă. Evitați escrocii de aici și contactați serviciul de finanțare Le_Meridian activat. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. dacă sunteți în căutarea unui împrumut de afaceri.