sâmbătă, 25 iulie 2009

Fotbaliştii Unirii valoreazã aproape 20 milioane de euro
Portarul Arlauskis, «comoara» Urziceniului-1,5 milioane

l în ordine descrescătoare, cei mai scumpi jucători sînt Galamaz, Bilaşco, Onofraş şi Ricardo
Renumitul site german, www.transfermarkt.de, a făcut o analiză a sumelor de transfer la care sînt cotaţi jucătorii din Liga I înainte de startul sezonului 2009-2010. Ocupanta locului secund la finalul campionatului precedent, FC Timişoara, se clasează, de departe, pe prima poziţie, avînd un lot a cărui valoare este apreciată la aproximativ 38 de milioane de euro, urmată îndeaproape de Dinamo, Steaua şi CFR Cluj. Lotul campioanei de la Urziceni a fost cotat la aproape 20 milioane de euro, cu peste 6 milioane de euro mai mult comparativ cu startul sezonului trecut.
Cel mai valoros jucător al ialomiţenilor este considerat a fi portarul Giedrius Arlauskis, adus în iarna anului 2007 de managerul general Mihai Stoica de la formaţia de primă ligă lituaniană KFK Siauliai pentru numai 150 mii de euro. Într-un an şi jumătate de cînd este la Unirea, timp în care «Miko» a ajuns chiar şi în echipa naţională a Lituaniei şi a fost declarat cel mai bun portar din campionatul românesc, goalkeeper-ul de 21 de ani a ajuns să fie cotat la suma de 1,5 milioane de euro. Acesta este urmat, în topul prestigiosului site german, de căpitanul formaţiei din Urziceni, George Galamaz, al cărui preţ de transfer a fost estimat de www.transfermarkt.de la suma de 1,4 milioane de euro. Ultima poziţie a «Top 3» este ocupată de atacantul Marius Bilaşco, autor a 8 goluri în ediţia recent încheiată a Ligii I pentru Unirea, specialiştii germani considerînd că «Bilă» ar merita suma de 1,3 milioane de euro în cazul în care s-ar transfera la o lată echipă.
Printre fotbaliştii bine cotaţi pe site-ul despre care facem vorbire se numără vîrful Marius Onofraş, cotat la 1,25 milioane de euro, mijlocaşul defensiv Ricardo Gomes, 1,15 milioane de euro, «Piticul» Iulian Apostol, 1,05 milioane de euro, dar şi argentianul Pablo Brandan, Ersin Mehmedovic şi Răzvan Pădureţu, toţi trei fiind estimaţi în cazul unui transfer la cîte un milion de euro. De asemenea, preţuri foarte bune sînt trecute şi în dreptul jucătorilor Raul Rusescu (900 mii de euro), Epaminonda Nicu (900 mii de euro) şi Cristian Dănălache (850 mii de euro). În schimb, fotbalişti precum Daniel Tudor (200 mii de euro), Cătălin Grigore (250 mii de euro), Dan Matei (350 mii de euro) sau Daniel Stan (300 mii de euro) par, la prima vedere, subevaluaţi de specialiştii germani.
Surprinzător, recentele achiziţii ale campioanei Unirea Urziceni nu i-au impresionat pe analiştii www.transfermarkt.de, mijlocaşul Sorin Paraschiv, fost jucător de Champions League, fiind estimat la numai 350 mii de euro, în timp ce Dănuţ Munteanu este evaluat la suma de 300 mii de euro. Totuşi, analiza site-ului menţionat nu este pe deplin corectă, în sensul că au fost luaţi în calcul şi jucători care nu au vreo legătură cu clubul patronat de Dumitru Bucşaru. Adică, jucători precum Boris Mijatovic, care nu a fost reţinut de Dan Petrescu în lot, cotat la 300 mii de euro, Josip Bonacin, transferat în realitate la Unirea Alba Iulia, estimat la 400 mii de euro, dar şi foştii jucători Alex Leandro şi Sunday Amusan, evaluaţi la suma totală de 575 mii de euro, ridică artificial valoarea echipei campioane.
Totodată, să detaliem că, pe primul loc în topul realizat de site-ul german se situează formaţia FC Timişoara, locul secund la sfîrşitul sezonului anterior, cu un lot a cărui valoare este de 37,9 milioane de euro, pe locul al doilea se clasează Dinamo Bucureşti, «cîinii roşii» fiind cotaţi în total la 32,5 milioane de euro, iar locul al treilea este ocupat de Steaua Bucureşti, echipa care a prins în ultimul moment un loc în preliminariile Europa League în acest sezon fiind apreciată la valoarea de 31,8 milioane de euro.

Victorie în primul amical din Scoţia
Unirea Urziceni a învins, miercuri, în primul amical al verii din Scoţia formaţia recent promovată în liga a doua scoţiană, Ayr United, scor 2-1, după ce la pauză scorul era egal, 0-0. Pentru ialomiţeni au marcat Raul Rusescu (’51) şi Jones (’80 autogol). Antrenorul Dan Petrescu a început în formula: Tudor-Nicu, Galamaz, Fernandes, Bordeanu-Ricardo, Onofraş, Todoran, Pădureţu, Rusescu-Bilaşco. În repriza secundă au mai intrat: Grigore, Matei, Mehmedovic, Brandan, Paraschiv, Apostol, Frunză, D. Stan şi Dănălache. «Anul trecut, pe vremea asta, nu venea nimeni, nici spectatori, nici televiziuni. Acum avem spectatori, nu mai putem să facem glume, să ne trîntim pe jos, trebuie să ne respectăm» a declarat, la finalul jocului, mijlocaşul Sorin Frunză. Următorul meci amical al Unirii se va disputa sîmbătă, 18 iulie, în compania campioanei Scoţiei, Celtic Glasgow.
Alte două achiziţii
Ialomiţenii sînt foarte aproape să înregimenteze alţi doi jucători după mijlocaşul lui Rimini, Sorin Paraschiv şi fundaşul central de la FC Vaslui, Dănuţ Munteanu. Managerul general al Unirii, Mihai Stoica, a confirmat că tratează pentru transferul mijlocaşului Petrolului Ploieşti, Laurenţiu Marinescu, dar şi pentru fundaşul dreapta al Rapidului, Vasile Maftei, ambele transferuri fiind relizate. De asemenea, la dorinţa expresă a tehnicianului Unirii, sub comanda lui Dan Petrescu ar putea ajunge şi mijlocaşul dreapta al lui FC Argeş, Cristian Tănase, mai ales că echipa sa a fost retrogradată în liga secundă după scandalul în care a fost implicat patronul Cornel Penescu, «Mită pentru arbitri». «Nu ne permitem să luăm jucători de milioane de euro. Dar, jucători buni se găsesc şi pe bani mai puţini. Vrem români, pentru că vrem să joace cît mai mulţi jucători români în Liga Campionilor» a precizat şi antrenorul Urziceniului, Dan Petrescu.
Rusescu îl vrea pe tizul Raul
Atacantul Raul Rusescu şi-a făcut deja planul cu cine va schimba tricoul după meciurile de Champions League. Tînărul fotbalist de 21 de ani al Unirii Urziceni speră să-l întîlnească în grupele Ligii Campionilor pe tizul său, nimeni altul decît emblematicul număr 7 al lui Real Madrid, Raul Gonzales. Întrebat cu cine ar vrea să schimbe tricoul purtat la Unirea, Rusescu a fost cît se poate de tranşant: «Normal, cu Raul de la Real Madrid. Avem acelaşi prenume şi aş vrea să-i fac un cadou tatălui meu, tricoul lui Raul Gonzales» a declarat Raul de Urziceni. Altfel, căpitanul George Galamaz îşi doreşte în grupele Champions League să joace împotriva cîştigătoarei competiţiei din sezonul precedent, FC Barcelona. «Mi-ar plăcea să evoluez împotriva Barcelonei chiar pe stadionul lor, Nou Camp. Nu contează unde vom juca meciurile din Liga Campionilor, important este că am ajuns acolo unde este mai bine pentru noi toţi. Vom avea un sezon greu dar vom face faţă» a explicat «Gala».
Răducan a făcut eventul
Directorul sportiv al clubului din Urziceni, Narcis Răducan, a reuşit să facă eventul în acest sezon, adjudecîndu-şi după titlul de campion cu formaţia ialomiţeană şi trofeul Cupei României. Originar din Focşani, fostul jucător al Stelei, FCM Bacău şi Ceahlăului a evoluat în echipa Stelele Vrancei care a cîştigat faza judeţeană a Cupei României. Formaţia la care Răducan a fost pe teren timp de 90 de minute a învins cu scorul de 3-0 pe FC Dumitreşti, campioana judeţului Vrancea, iar ultimul gol al partidei a fost marcat chiar de directorul sportiv al ialomiţenilor. Acesta a înscris în minutul 67 al finalei după ce a dejucat pasul la ofsaid al apărării adverse şi a punctat, lejer, în poarta goală. De asemenea, Răducan a fost premiat de conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vrancea, managerul sportiv al Unirii primind o distincţie pentru întreaga carieră de jucător.
Supercupa se joacă pe Giuleşti
Federaţia Română de Fotbal a stabilit, în această săptămînă, ca meciul contînd pentru Supercupa României, dintre formaţiile Unirea Urziceni şi CFR Cluj să se dispute pe stadionul «Valentin Stănescu» din Bucureşti, mai cunoscut pentru iubitorii fotbalului drept stadionul «Giuleşti». După cum am anunţat încă din numărul precedent, partida se va disputa în data de 26 iulie, cu începere de la orele 21,00. Pentru fanii ialomiţeni, să specificăm că preţul biletelor nu este inaccesibil, pentru a viziona partida live la tribuna întîi sau tribuna a doua suporterii urmînd să achite cîte 20 de lei, iar pentru a avea acces la peluze preţul unui tichet este de 10 lei. Biletele vor fi puse în vînzare începînd de miercuri, 22 iulie şi vor putea fi cumpărate exclusiv de la casele de bilete ale stadionul din Capitală, zilnic, între orele 10,00-17,00.
În Liga Campionilor, pe Ghencea
Aşa cum anunţam în numărul precedent, Unirea Urziceni va disputa în România meciurile de pe teren propriu din Liga Campionilor, UEFA anunţîndu-i pe ialomiţeni că varianta austriacă de la Klagenfurt nu poate fi admisă. Avînd în vedere că singurele stadioane din ţara noastră omologate de forul european pentru meciurile din cea mai importantă competiţie intercluri din Europa sînt «Ghencea» şi «Dr. Constantin Rădulescu» din Cluj, conducerea clubului din Urziceni a decis să joace partidele de acasă pe stadionul Stelei. «Este singura soluţie viabilă şi cred că este şi o soluţie bună. Va fi un sentiment special să joc în Champions League în Ghencea, poate chiar împotriva lui Chelsea. Ar fi superb» a explicat antrenorul ialomiţenilor, Dan Petrescu. Acesta s-a afirmat ca jucător în tricoul formaţiei Steaua şi a cunoscut consacrarea ca fotbalist în perioada de 5 ani petrecută la echipa londoneză Chelsea.

Niciun comentariu: